ATTIVITÀ SOCIALI 2015



Vacanza studio a Bovec


Dal 30 maggio al 2 giugno si è svolto a Bovec lo stage di sloveno, che completa il corso espletato durante l'anno a Udine. Hanno partecipato 20 studenti, si è cercato di parlare il più possibile sloveno, approfittando del fatto che l'insegnante conosceva poco l'italiano. Si è cercato di immergersi nell'ambiente, con escursioni alla sorgente dell'Isonzo, all'orto botanico Juliana, al monumento a Julius Kugy, simbolo di pace e convivenza tra le tre etnie che vivono ai piedi delle Giulie.
Bellissimo l'alloggio all'ostello Soca Rocks, gestito da un gruppo di ragazzi entusiasti del loro lavoro. C'è stata la possibilità di incontrare tantissimi giovani provenienti da tutta Europa, che vengono qui a fare canoa o rafting nelle rapide dell'Isonzo. E' stata fatta anche un'escursione sul monte Rombon, chiamato dai locali "il monte dei bosniaci" per la strenua difesa opposta da questi militari dell'esercito austroungarico, che riposano ora ai piedi della montagna. L'ultimo giorno si è fatta un'escursione in bicicletta per conoscere alcune particolarità della zona. Le lezioni sono state inframmezzate da riferimenti al territorio, alla cultura locale, ai toponimi e alla cucina. Toccante la visita del gruppo letterario di Bovec, che ha letto alcune liriche composte dai soci, gran parte ispirate da tradizioni locali. Il sindaco della località ci ha fatto visita e ha consegnato gli attestati di partecipazione ai partecipanti: tutti promossi con lode!



ŠTIRIDNEVNA ŠOLA ITALIJANŠČINE ZA ITALIJANE V BOVCU

Projekt Interkultura

Od 30. maja do 2. junija je potekal v Bovcu tečaj slovenščine katerega se je udeležilo 18 oseb italijanske narodnosti v večini iz okolice Vidma. Pobuda spada med dejavnosti, ki so bile programirane za leto 2015 v sklopu Projekta interkultura – spoznavanje Slovenije in slovenskega jezika, ki ga organizirata občina Videm in združenje ALPI uspešno že 5 leta. Vodja projekta je Dr. Mario Canciani. V ta projekt spadajo tečaj alfabetizacije slovenščine, ki ga organizira sedmo okrožje občine Videm enkrat letno pozimi v vasi Godia, izleti po Sloveniji, okrogle mize, kjer so povabljeni ugledni Slovenci, glasbeni večeri in ne nazadnje obujanje pobratenja z Občino Maribor.
Med tečajem slovenščine, ki je potekal letos pozimi, so udeleženci izrazili željo, da bi se organiziral tudi letos nekaj dnevni tečaj slovenskega jezika v Sloveniji, z namenom, da bi bolje poglobili znanje in bi lahko spoznali od blizu lepote slovenskih krajev. Zaradi velikega zanimanja smo se aktivirali in jim predstavili 4 dnevni program. Izbrali smo Bovec zaradi zaradi naravnih in kulturnih lepot, ki jih nudi ter zaradi stoletnice Prve svetovne vojne. Program je predvideval ure slovenščine v jutranjih urah,  medtem ko popoldne so bili na vrsti ogledi raznih muzejev in naravnih znamenitosti. Tečaj je vodila Barbara Ivančič Kutin, profesorica in etnologinja doma iz Bovca. Med drugim smo si ogledali Trentarski muzej, botanični vrt Juliana, izvir Soče, trdnjavo Kluže, muzej v Stergulčevi hiši. Ogranizirali smo tudi pohod do izvira Gljuna in slapa Virje ter zadnji popoldan kolesarjenje ob reki Soči
Pri organizaciji je z veseljem priskočila na pomoč občina Bovec, ki je za tečaj dala brezplačno na razpolago dvorano v Stergulčevi hiši, svetovala kje prenociti in kontaktirala bližnjo šolo slovenščine. Tečajnikom je bilo priskrbljeno prenočišče s polnim penzionom, tečaj slovenščine in popoldanski ogledi znamenitosti. Skupino je spremljal v Mariboru zamejski slovenec Alen Carli, ki je vodil pozimi tečaj alfabetizacije slovenščine in že več let sodeluje pri projektu. Posebna zahvala gre prof. Barbari Ivančič Kutin, ki poleg vodenja tečaja je vspostavila stike z Občino Bovec in priskočila na pomoč pri organizaciji. Na koncu tečaja so vsi dobili potrdilo o opravljenem tečaju. Izrazili so zadovoljstvo in priznali, da so jim ti 4 dnevi veliko pomagali pri nadgradnji znanja in da učenje slovenščine je en “prijeten napor”.  Tečajniki so izrazili željo, da bi se v prihodnosti ponovila takšna izkušnja. Uspeh tečaja je dokaz, da je zanimanje za spoznavanje slovenskega jezika v okolici Vidma veliko in da glavni namen projekta Interkultura združevanja ljudi in premostitve miselnih pregrad uspeva.

Alen Carli



Guarda le foto dello stage di sloveno a Bovec